Active Shooting

NTCB heeft sinds 2015 de training Active Shooter speciaal ontwikkeld naar aanleiding van diverse aanslagen. Denk hierbij aan de aanslag op de stranden van Tunesië en de aanslagen in Parijs. Helaas is het geweldspectrum toegenomen en is de kans op soortgelijke aanslagen binnen West-Europa groot.

“Een incident met een Active Shooter is onvoorspelbaar en kan grote gevolgen hebben.”

Keer op keer worden we geconfronteerd met terroristen of geestelijk gestoorden die een active shooter aanslag plegen.
De luchthaven van Istanbul is een voorbeeld van dit type aanslag, maar helaas worden we zeer frequent opgeschrikt door dit type geweld.

U kent ze wel de grote centrale kantoortuinen met flexwerkplekken, of universiteiten met veel mensen bij elkaar in een relatief kleine omgeving. Een ideaal doelwit. Vaak hebben bedrijven of instellingen wel de tijd genomen om hun BHV organisatie te regelen en te trainen. Maar zelden is er nagedacht over een training tegen het binnendringen van ongewenste figuren. Er zijn waar mogelijk wel beveiligingsmaatregelen genomen om indringers buiten te weren. Maar op het moment dat ze binnen zijn is er vaak geen protocol. Een gemiste kans. NTCB heeft een daarom een training die het verschil mogelijk kan maken. Immers een goede voorbereiding en training kan het verschil maken tussen leven en dood. Dat klinkt heel zwaar, maar wij denken er wel zo over.

Profiel
Profiel van een Active Shooter (actieve schutter) is vaak een individu of een kleine groep die erop uit is/zijn om mensen te doden in populaire, vaak drukbezette compacte ruimtes. Voorbeelden hiervan zijn luchthavens, winkelcentra, cafés, theaters, openbare ruimtes, gemeentehuizen, bioscopen, scholen en toeristische trekpleisters (stranden, musea etc.) In de meeste gevallen gebruiken Active Shooters vuurwapens en kiezen ze hun slachtoffers willekeurig uit.


Typisch voor dit soort aanslagen/geweld is dat het snel over is, vaak binnen 10-15 min. In deze tijd is het heel lastig voor de politie om aanwezig te zijn en het geweld te keren en hulpdiensten toe te laten.
Juist om deze reden is het van groot belang dat u zich bewust bent van de gevaren en zich goed voorbereid, zowel mentaal als fysiek.

NTCB heeft een eigen handelingswijzer ontwikkeld op basis van het Amerikaanse systeem van het Department of Homeland Security. Wij noemen dit het: BOBS systeem, een gemakkelijke geheugensteun voor al het personeel om te gebruiken tijdens deze crisis situatie.

Bekijk de product informatiekaart
NTCB Active Shooting | Active Shooter