BAST Training

BAST Training

De BAST opleiding is een training conform de Eindtermen A1-A15 uit het Nationaal Trainingsprogramma Beveiliging Burgerluchtvaart.

BAST Modules:

  • Controleur Passagiers en Handbagage (CPH)
  • Controleur Personeel en Voertuigen (CPV) 
  • Controleur Ruimbagage (HBS)
  • Surveillant Beschermd gebied (SRA)
  • Surveillant Ruimbagage (SRA)

Zie de product informatiekaart voor meer info en de opbouw van de meerdaagse BAST opleiding.
BAST informatie

Een detectiepoort niet kan zien of een passagier/bezoeker vreemd gedrag vertoont en een X-ray machine kan niet nagaan of bagage wel of niet bij de persoon past.

Mensen kunnen denken en conclusies trekken en zij vormen dus het fundament onder de beveiliging. Maar mensen maken ook fouten, om de fouten tot een minimum te bepreken is men gebaat bij een goede selectie en een gedegen basisopleiding met duidelijke procedures.

Tevens volgen er jaarlijks verplichte klassikale refreshments trainingen om het niveau op peil te houden. Alle eisen omtrent de selectie en opleiding van luchthaven beveiligers zijn terug te vinden in het door Justitie opgestelde Nationaal Trainingsprogramma voor de Beveiliging van de Burgerluchtvaart.

In deze trainingen zijn het gebruik van de Security Scan en de ION scan inbegrepen.

Naast het screenen van handbagage van passagiers (CBS) die aan boord gaan van een vliegtuig om te voorkomen dat hierin voorwerpen zitten die schadelijk kunnen zijn voor de veiligheid van de vlucht, kan ook check-in bagage een risico vormen voor de vluchtveiligheid.

In het verleden zijn aanslagen op de burgerluchtvaart gepleegd doordat IED’s of andere explosief gevaarlijke stoffen verstopt bleken te zijn in ruimbagage van passagiers. Sindsdien wordt alle ruimbagage die aan boord van een vliegtuig geladen wordt, eerst gescreend met behulp van X-ray apparatuur.

Dit wordt ook wel HBS genoemd; Hold Bagage Screening.

Het doel van HBS is het voorkomen dat mogelijke explosieve stoffen die zich bevinden in de ruimbagage van passagiers aan boord gaan.
Ook wordt hierbij gekeken naar de eventuele aanwezigheid van andere strafrechtelijke security goederen, justitiële goederen en safety goederen in de ruimbagage.

Het NTCB maakt gebruik van een eigen praktijkruimte waar een Security opstelling staat, inclusief werkende nieuwe X-ray machine en Security Scan. Dat noemen wij bij het NTCB pas echt praktijktraining.